Parts del cor

Atrio derecho

Atrio izquierdo

Ventrículo derecho

Ventrículo izquierdo

Válvula tricúspide

Válvula bicúspide (válvula mitral)

Válvula pulmonar

Válvula aórtica

Tabique interauricular

Tabique interventricular

Funcions de íntestí prim


En el Intestino delgado, se realizan dos funciones distintas:

• la digestión química total de los alimentos y
• la absorción de éstos.

Parts de l'intestí prim





El Intestí prim, energèticament és el complement del Cor, té la missió de proveir d'energia i defensar l'organisme dels factors patològics que provoquen excés de calor.

El Intestí prim, anatòmicament està format per tres porcions:

• duodè
• jejú
• ili

L'aliment que ha rebut una primera transformació en el Estómac i que no s'ha absorbit, passa al Intestí Prim on serà novament processat i una gran part serà absorbit per les parets intestinals, per passar al sistema circulatori.

Parts del fetge


El fetge està situat a la part superior dreta de la cavitat abdominal, sota el diafragma i per sobre de l'estómac, el ronyó dret i els intestins. El fetge té forma cònica, és de color marró vermellós fosc i pesa al voltant de 3 lliures.

La sang que arriba al fetge prové de les dues fonts que s'indiquen a continuació:


  • La sang oxigenada arriba al fetge a través de l'artèria hepàtica.



  • La sang rica en nutrients arriba a través de la vena porta hepàtica.

El fetge rep permanentment al voltant d'una pinta de sang (el 13 per cent de la sang total del cos). El fetge consta de dos lòbuls principals que al seu torn estan formats per milers de lobels. Aquests lobels es connecten amb petits conductes que al seu torn estan connectats amb conductes més grans que finalment formen el conducte hepàtic. El conducte hepàtic transporta la bilis produïda per les cèl·lules del fetge cap a la vesícula biliar i el duodè (la primera part de l'intestí prim).

Funcions del fetge

El fetge regula els nivells sanguinis de la majoria dels compostos químics i excreta un producte anomenat bilis, que ajuda a eliminar els productes de rebuig del fetge. Tota la sang que surt de l'estómac i els intestins passa a través del fetge. El fetge processa aquesta sang i descompon els nutrients i drogues en formes més fàcils d'usar per la resta del cos. S'han identificat més de 500 funcions vitals relacionades amb el fetge. Entre les funcions més conegudes s'inclouen les següents:


  • La producció de bilis, que ajuda a eliminar les deixalles ia descompondre els greixos en l'intestí prim durant la digestió.



  • La producció de determinades proteïnes del plasma sanguini.



  • La producció de colesterol i proteïnes específiques per al transport de greixos a través del cos.



  • La conversió de l'excés de glucosa en glucogen d'emmagatzematge (glicogen que després pot ser convertit novament en glucosa per a l'obtenció d'energia).



  • La regulació dels nivells sanguinis d'aminoàcids, que són les unitats formadores de les proteïnes.



  • El processament de l'hemoglobina per utilitzar el seu contingut de ferro (el fetge emmagatzema ferro).



  • La conversió de l'amoníac tòxic en urea (la urea és un producte final del metabolisme proteic i s'excreta en l'orina).



  • La depuració de la sang de drogues i altres substàncies tòxiques.



  • La regulació de la coagulació sanguínia.



  • La resistència a les infeccions mitjançant la producció de factors d'immunitat i l'eliminació de bacteris del torrent sanguini.


Quan el fetge degrada substàncies nocives, els subproductes s'excreten cap a la bilis o la sang. Els subproductes biliars entren a l'intestí i finalment s'eliminen del cos en forma de femta. Els subproductes sanguinis són filtrats pels ronyons i s'eliminen del cos en forma d'orina.

Què és el cor?




El cor és la sala de màquines del cos, responsable de bombar la sang que manté la vida a través d'una xarxa de gots de 97.000 quilòmetres de longitud. L'òrgan funciona incessantment, bategant 100.000 vegades al dia, 40 milions de vegades a l'any -registrando en total 3.000 milions de batecs durant una vida mitjana. Subministra constantment al cos oxigen i nutrients, alhora que retira matèria de rebuig perjudicial.

El cor fetal passa per diverses etapes diferents dins de l'úter, primer sembla el cor d'un peix, després el d'una granota, que té dues cavitats, a continuació el d'una serp, amb tres, abans d'adoptar finalment l'estructura de quatre cavitats del cor humà.

Amb una mida aproximada del puny tancat del seu propietari, l'òrgan es troba al mig del pit, darrere de l'estèrnum i entre els pulmons, en una cavitat humida que està protegida al seu voltant per la caixa toràcica. Està format per un tipus de múscul especial (múscul cardíac) que funciona de manera involuntària, de manera que no hem de preocupar d'això. El cor s'accelera o s'alenteix automàticament en resposta als senyals nervioses del cervell que li indica quant esforç ha de realitzar el cos. Normalment el cor es contrau i relaxa entre 70 i 80 vegades per minut, i cada batec omple les quatre cavitats interiors amb un nou flux de sang.

Aquestes cavitats formen dues bombes independents a cada costat del cor, que estan dividides per un envà muscular anomenat septe. La cavitat superior a cada costat es diu aurícula. Està connectada a través d'una vàlvula de tancament amb la cavitat inferior més gran i potent, o ventricle. El ventricle esquerre bomba amb més força, sent aquest el motiu pel qual el batec d'una persona se sent més a la banda esquerra del pit.

Quan el cor es contreu, les cavitats disminueixen de grandària, fent que la sang surti primer de l'aurícula i entri en els ventricles, després des de cada ventricle passa a un gran vas sanguini connectat a la part superior del cor. Aquests gots són les dues artèries principals. Una d'elles, l'artèria pulmonar, pren sang dels pulmons per rebre oxigen. L'altra, l'aorta, transporta sang recentment oxigenada a la resta del cos. Els gots que porten sang al cor són les venes. Les dues venes principals que es connecten al cor s'anomenen vena cava.



Consells per cuidar el teu fetge

Neteja el teu fetge: és recomanable que, un cop per mes, fem alguna dieta depurativa perquè el fetge descansi, s'enforteixi i recuperi de possibles debilitats.

Per a una dieta de purificació, només et cal triar dues o tres dies on no estiguis molt atrafegat o atrafegada, ja que la tensió i la pressió també afecten el fetge. Durant 2 o 3 dies, dedica't a consumir només una fruita i dos litres d'aigua pura res més. Pots triar qualsevol de les següents fruites: raïm, taronges, pinya, papaia o pomes. Es recomana que només escullis una fruita i la mateixa fruita la consumeixis durant els dos o tres dies. Es val que mengis tota la que vulguis. Si tries fer la dieta durant tres dies, al tercer dia suspèn la fruita a l'hora del menjar, i pren una sopa o brou de verdures no molt cuites i una mica d'arròs integral.

Aquesta dieta, a més de posar de vacances al teu fetge, et ajudés a perdre quilos de més ia reduir colesterol nociu i baixar abdomen. Per al quart dia, segueix amb un plat de fruita al matí, (tria una altra de les indicades), deixa passar vint minuts després d'haver-la menjat i llavors pots començar a introduir altres aliments lleugers, com una tassa de civada sense sucre, (pots afegir una culleradeta de mel), o un trosset de pa integral torrat amb oli d'oliva i tomàquet. Evita menjar molt i evitar els següents aliments: farines i sucres refinats, carns vermelles, fregits, embotits, llet de vaca i derivats, alcohol (l'alcohol és una de les substàncies que més deteriora el fetge), cafè i vinagre. No s'ha de menjar molt, recorda incorporar lentament i poc a poc els nous aliments i has més àpats al dia lleugers.

Tes, aliments i complements per mantenir saludable el fetge: aliments: tots els vegetals frescos, els sucs i les amanides, els cítrics i els aliments antioxidants. Els greixos de les llets vegetals són estupendes per al fetge, així com els cereals integrals. Els raves, la remolatxa, la pastanaga, l'all, el suc de llimona en dejú i la carxofa en amanides són fantàstics aliments per enfortir i depurr el fetge.

Fitoteràpia: el card marià és un dels millors remeis per al fetge, pots beneficarte d'aquesta herba en amanides (crua i tendra) o en infusió.

La carxofa, la dent de lleó i el boldo també són fantàstics per netejar el fetge i mantenir saludable.

complements:

La clorofil·la, la llinosa, el suc de sábila, les llets vegetals, l'alga marina i la soja i derivadsos.

Altres recomanacions i hàbits per a la salut de la teva fetge: combinació d'aliments: cal que tinguis en compte que en consumir les fruites o aliments ensucrats amb altres aliments, en el teu cos es produeix alcohol i, tot i que no prenguis begudes alcohòliques, és com si les consumieras. Això passa perquè quan els aliments es combinen amb el sucre de les fruites o begudes ensucrades, es genera dins del cos una fermentació, és a dir, els aliments es descomponen més ràpid dins del cos, creant moltes toxines i alcohols els quals danyen el fetge. Així que has de procurar no combinar fruites ni sucres amb els aliments, les fruites són molt nutritives per al fetge, però hauràs menjar soles, vint minuts abans de cada menjar i esperar una hora després de dinar per consumir-les.

Si tens sobrepès, has de fer el possible per baixar els quilos de més, ja que l'obesitat ataca severament al fetge a causa que els dipòsits de greix poden causar inflamació i ferides en el teu fetge, provocant fetge gras i altres trastorns severs.

Ira no controlada i tensió: si fas molts coratges o aquestes constantment sota tensió, el millor serà que tractis noves formes de solucionar les teves emocions, ja que la ira, l'enuig i la pressió constant danyen severament al fetge. Per això, cal que practiquis exercici per alliberar tensions i emocions que et provoquen tensió. A més, procura llegir llibres que et donin nous enfocaments i formes de solucionar la vida de formes més agradables i joioses.

Com cuidar la teva intestí prim

Cuida la teva dieta: evita el consum de greixos saturats, brioixeries, farines refinades i aliments industrials, així com l'alcohol i les begudes ensucrades. Incrementa el consum de fibra, beu dos litres d'aigua i sobretot, mastega bé l'aliment perquè arribi correctament a l'estómac i més tard a l'intestí

Evita l'ús d molts medicaments: irriten el revestiment intestinal, i poden provocar moltes malalties.

Dieta depurativa: almenys un cop al mes, és convenients que segueixis una dieta depurativa per curar el teu intestí. Consumeix només papaia o raïm durant aquest dia. I aigua. És molt efectiu.

Cuida la teva vida emocional i els teus situacions d'estrès, l'intestí és molt sensible a tots aquests efectes en el nostre dia a dia.

Com cuidar als teus pulmons




1.- Gaudeix d'espais lliures del fum de la cigarreta: Fumar o respirar el fum que expulsen els fumadors, a més d'irritar les teves vies aèries, són actes que atempten directament contra la teva vida. L'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer assenyala que el cigarret conté 4.000 components tòxics, dels quals al voltant de 20, han estat identificats com a cancerígens per a l'ésser humà i 20, són perjudicials per a les mascotes.

     
2.- Utilitza els equips de protecció personal que et brindin a la teva empresa: Per més obvi que sembli, pregunta-li als teus caps o al grup de salut ocupacional de la teva empresa, si en l'ofici que ocupes estàs exposat a substàncies o minerals, per exemple, com l'asbest o la pols de sílice, entre altres, que requereixin cures especials per protegir el teu sistema respiratori i quines mesures de neteja i higiene has de seguir, per evitar exposar a la teva família.

     
3.- Realitza activitat física cardiovascular: Caminar a pas lleuger, trotar, anar en bicicleta, nedar, ballar, fer aeròbics ... .Entre moltes més alternatives, t'ajuden a enfortir el sistema respiratori. El Col·legi Nord-americà de Medicina Esportiva recomana fer exercicis cardiovasculars, mínim, durant 30 minuts al dia, cinc dies a la setmana. Recorda que com més regular sigui la teva rutina, més condicionats tindràs els teus pulmons.

     
4.- Consumeix entre 6 i 8 gots d'aigua al dia: Sabies que les mucoses estan compostes en la seva major part per aigua i que actuen com autolimpiadoras dels pulmons? Així que mantenir hidratat, no només millora les funcions de tots els òrgans, sinó que també l'ajuda al teu cos a eliminar toxines.

     
5.- Abstín de prendre xarops per a la tos: Tingues present que la tos és un mecanisme de defensa del cos, generalment, quan està associada a gripas ha de durar entre una i dues setmanes. Si persisteix per més de tres setmanes, has de consultar al teu metge de família, perquè sigui ell qui t'enviï el respectiu tractament, d'acord amb el seu criteri professional.

Deu consells per al benestar del teu cor

Introduir petits canvis en el teu estil de vida pot generar grans beneficis per a la teva salut cardíaca i evitar malalties i complicacions que et posarien en risc. No cal fer grans sacrificis per mantenir un cor sa. Només has de prendre algunes mesures


1.- Cuida el teu pes i menja bé: Un peso adecuado se logra al equilibrar las calorías que se ingieren con las que se gastan durante el día. Lo ideal es gastar más de lo que se come. El índice de masa corporal no debe superar los 25 kg/m2.   En tu dieta incluye pescados, carnes magras, frutos secos, aceite de oliva, lácteos descremados, frutas, verduras y legumbres que aporten los minerales y vitaminas que el  cuerpo necesita. También incluye ácidos grasos, como Omega 3, 6 y 9.

2.- Té cura del colesterol i la glucosa: L'excés de colesterol es diposita en les parets dels vasos sanguinis i obstrueix el flux de la sang. Si en dejú els resultats del colesterol superen els 200 mg / dl i la glicèmia és superior a 100 mg / dl, has de consultar amb un especialista.

3.- Dorm bé: Dormir 8 hores diàries, perquè el descans permet reposar energies i evita consumir estimulants o excés de cafeïna per retre durant el dia.

4.- Estigues actiu: Com que és un múscul, el teu cor necessita exercitar-se. Per això, realitza activitat física regular, milloraràs la circulació sanguínia en tot el teu cos i els teus artèries aconseguiran una major i millor dilatació i els nivells de colesterol i de triglicèrids a la sang es regularan i la pressió arterial disminuirà. La indicació actual són 150 minuts a la setmana d'exercici aeròbic d'intensitat moderada són suficients.

5.- No a l'estrès i l'ansietat: Intenta generar espais per desconnectar. Pràctiques com el ioga poden ser de gran utilitat.

6.- Controla la teva pressió: La pressió arterial és la força que fa la sang contra les parets de les artèries. Els nivells d'una persona sana estan sota els 140/90 mmHg. És important revisar-constantment, ja que la hipertensió sol ser asimptomàtica. Una mesura útil és disminuir el consum de sal.

7.- No fumis: El tabac redueix la quantitat d'oxigen a la sang; estreta i endureix la capa interna de les artèries, i fa que la pressió arterial augmenti. A més, és el causant de reduir els nivells de colesterol bo (HDL) a la sang i d'augmentar els nivells del dolent (LDL) i dels triglicèrids. Un cigarret diari és suficient per augmentar el risc d'atac cardíac o cerebral.

8.- Compte amb l'alcohol i altres substàncies: En barrejar-se amb la sang afecten el funcionament de molts òrgans del cos.

9.- Diagnòstica a temps: S'estima que la meitat de les persones que moren sobtadament per mals coronaris no sabia del seu problema. És fonamental la realització periòdica de revisions mèdiques, especialment si tens factors de risc.

10.- Controla la diabetis: Pot provocar greus alteracions al cor, ronyons, visió i extremitats inferiors. Si qualsevol dels teus pares és diabètic o tens sobrepès o obesitat, estaràs més predisposat a desenvolupar-la.